Savigny-lès-Beaune 2006 (nr 5222) 13% 179:-

Ung och stark

5222

Jag inbillar mig att man på namnet kan hör ifall en bourgogne är från Côte de Nuits (norr) eller Côte de Beaune (söder) då karaktären klingar i namnet. Vinerna från det norra distriktet är mer slinkiga, saftiga och lätta med de från söder är mer kraftfulla och robusta men fortfarande inom den burgundiska karaktären. Det är bara att jämföra namnen...

Gevrey-Chambertin
Chambolle-Musigny
Romanée 

...från Côte de Nuits

jämfört med namn som...

Pommard
Beaune
Volnay

...från Côte de Beaune

Nu är ju verkligheten mer komplex än så. Mitt i denna teori finns Savigny-lès-Beaune som namnmässigt förenar karaktärerna. Men också smakmässigt då det är ett ungt och syrligt vin med en bas i lingon och smultron. Samtidigt som den är tillräckligt kärvt och ”mörkt” robust i smaken för att göra det till något som kräver sitt tilltugg för att komma helt rätt. Elegant och komplex!

Det är i alla fall ett bra vin och steget upp från Rully ifråga om bourgogne-kvalitet och inte minst fyllighet. Man anar i doft och smak någon större men man är aldrig inne på den adliga planhalvan. Men bra är det allt och det ska köpas igen. Perfekt som bra-att-ha-vin när man har lite Bourgognesug men inte vill sprätta en cru.

Senhösten 2008

Text och bild: Thomas Ytterberg 2009