Robert Skalli Réserve Pinot Noir 2007 (nr 99130) 12,5% 79:-


Från sydfranska lantvinsdistrikten i Languedoc-Roussillon. Har inte så värst mycket gemensamt med bourgogner om vi ska tala klarspråk. Det är varmt, lent och lättdrucket utan den elegans som kommer från de nordligare belägna vingårdarna. En del krydda och fat finns ändå där så det hänger inte på staketet. En gnutta kärvhet och strävhet gör det också passande för mat.

Som bekant är det inte vanligt med bra Pinot Noir för under hundralappen. Detta är knappast dåligt men det skulle lika gärna kunna vara en mild cabernet/merlot eller något sådant. Fungerar att pimpla och dricka till lättare rätter. Här med apelsin- och salviamarinerad kyckling med koriander och grönsaker i lergryta.

Prövade för övrigt samtidigt med 95043 som på alla sätt är bättre och mer Pinot Noir-klassisk. Skillnaden var stor trots att båda vinerna håller sig på den varma och lena sidan. Robert Skallis vin har inte alls samma fina nyansering och raffinemang.

Köp gärna och testa. Som ett andra vin för kvällen när smaklökarna trubbats av en del. Varför inte som en lättsipprad uppvärmning inför en hemmamatch? Eller bara för att jämföra med en bättre Pinot Noir?

Text och bild: Thomas Ytterberg 2009