Estancia Pinnacles Pinot Noir 2007 (nr 87393) 13,5% 154:-


Monteray, Kalifornien och beställningssortimentet. Fick en 2007:a fast det listas 2006 men så är det tydligen med bolaget och beställningarna – de är inte så noga med årgångarna.

Vinet är i alla hänseende en amerikansk Pinot Noir med en rejäl fruktighet av körsbär och även jordgubbar stöpt i den där typiskt fylliga russinsötmakaraktären. Kryddigt med inte pepprigt. Kärvt men långt ifrån strävt. Vinner helt klart på att kylas ned en del. I grund och botten ganska smakrikt. Du bör ha mat till och det ska inte vara för smakrikt eller robust men heller inte för lätt.

Styrkan är en balans mellan den tunga frukten och en mild dos syrlighet som håller känslan av sylt och sötma på rätt avstånd. Här kan billigare amerikanare bli på gränsen till för saftigsoppiga och varma. Estancia – bara det får sin kylning – lyckas hålla sig från den fällan.

Framför allt matchad med örtkryddade fläskrätter var det väldigt rätt. Så även frukt och efterätt samt sötare chocklad. Ett trevligt vin som svarar mot priset. Men det är inget givet återköp för min del.

Text och bild: Thomas Ytterberg 2009