Bourgogne Pinot Noir 2006 (nr 81789) 13% 109:- (Nicolas Potel)


Standardbourgogner finns det en hel del av. Alltså viner som bara heter ”Bourgogne” och inte är specifik för kommuner eller gårdar utan snarare ett slags ”blended” av druvor från ett helt distrikt. Då ligger de i regel i den här prisklassen strax över 100 kronor och kan vara rätt okey men också rätt dåliga.

Denna enkla bourgogne ur beställningssortimentet kommer från negocianten Nicolas Potel som annars gör dyrare och mer kommunspecifika kvalitetsviner. Jag har nr 97730, Charmes-Chambertin Grand Cru 2006 och nr 97099 Echézeaux Grand Cru 2006 hemma som ligger och väntar på att växa till sig.

Redan efter första munsippen inser jag att frågan som bör ställas är ”Varför är detta inte i standardsortimentet?”. För prislappen är det ett oväntat sammansatt vin som speglar bourgognernas lite mer krävande sidor. En god portion kärvhet, lite flyktig bärighet, trevlig syraattack och så en precis tillräcklig strävhet på tungan. Inte för mycket av någondera och hellet inte särskilt inställsamt. Det slutar på en lätt bitter ton fast lyckligtvis är vinet kort i eftersmaken.

Allt som exempelvis La Vignee gör fel gör 81789 istället helt rätt och jag tänka mig detta till det mesta i matväg bra det inte är för robust karaktär. Absolut ett vin jag ska köpa igen!

Filmen? 2 Fast 2 Furious på hd-dvd. Inte alls lika sammansatt och inte ett dugg krävande.

Observera att årgången listas som 2003 i systemets listor. Det du får är en 2006:a

Text och bild: Thomas Ytterberg 2009