Rully 2006 (nr 5181) 145:-

Prov på riktig Bourgogne

5181

Jag kan (ännu) inte så mycket om producenter, kommuner, gårdsgränser och annat. Men av alla dessa namn brukar Joseph Drouhin få det att ringa i hos mina positiva klockor. 

Rully är en instegsbourgogne i rimlig prisklass där jag tidigare både pimplat och findruckit 2005:n och minns den mycket väl som en syrlig, enkel – nästan monofoniskt enkel, lingon- och bärbetonad fransyska, som ger försmaken av hur bra en riktig (det vill säga apdyr) Bourgogne är. Rully är där men ändå inte riktigt. Du knackar på dörren till förmaket och suggesterar dig själv till en nivå som kanske är en smula högre an vad vinet egenligen förmedlar.

2006:n är på många sätt annorlunda. Den slår inte lika högt på elegansskalan. Jag förnimmer inga grevinnor eller förmak när jag blundar och läppjar. Men visst finns aningarna av elegansen. Lättheten är kvar men kanske mindre krävande denna gång. Det slinker förbi lite anonymt men också utmärkt funktionellt. Rully kan drickas direkt ur flaskan. Alltså öppnas och hällas upp direkt. Luftning ger inte så mycket eftersom vinet är så milt.

Denna 2006:a intogs med mitt standardmål av kallskuret och sallad. Men den gav ett enormt sug efter stekt och panerad fisk. Ett fiskvin alltså. 

Så nu har jag sagt det. Fast det är bra för prisklassen. En riktigt bra Bourgogne kostar minst det dubbla och gärna mer än det tredubbla. Rully levererar och enda besvikelsen man kan uppleva är att man hoppas på något mer som ändå aldrig fanns där. Jag gillar och kommer köpa igen. Om ett halvår eller så.

Nickade igenkännande hösten 2008

Text och bild: Thomas Ytterberg 2009