Saint Clair Pinot Noir 2007 (nr 16015) 13% 99:-


Nya Zeeländska Saint Clairs Pinot Noir är en gammal favorit. Bland de första rödvinerna jag upptäckte (blev bjuden på) som bröt mot allt det jämntjocka och pälsiga man annars druckit i rödtjutsväg.

Då var det 2005:n och vinet klassades under ”Mjuka & bäriga”, kostade 115 kronor flaskan och var också saftigt lätt och inställsamt. En ny kärlek till den magiska druvan påbörjades och sedan befästes när jag fick smaka Spätburgunder på plats i Wiesbaden.

2007:n går under etiketten ”Kryddiga & mustiga” och är nu billigare trots finanskris och allt. Så vad har hänt? 2005 var fjunig förälskelse och 2006:n minns jag som lite tråkig. Vare sig mjuk eller kryddig. Men 2007:n är klart kryddigare och det jag kallar för ”blommig”. Samtidigt är det fortfarande lättdrucket, rejält med bärig värme och dessutom ganska kort eftersmak vilket också gör det väldigt pimpelvänligt. Helt klart något som bör prövas med sushi.

Laddade kvällen med standardsallad och jordgubbar och det passade utmärkt. 2007 års Saint Clair Pinot Noir klår inte riktgt Kloster Eberbach eller Paul Cluver ifråga om elegant blommighet. Fel kombinerad och vinet riskerar slå över till tantparfym. Rätt matchat det är onekligen valuta för pengarna.

Sommaren 2009 lär se fler tillfällen med denna nygamla favorit!

Text och bild: Thomas Ytterberg 2009