Kloster Eberbach Pinot Noir Edition Trocken 2007 (nr 96926) 14% 149:-


Tyskar och rödvin hör till det udda men de har en intressant tradition av Pinot Noir eller Spätburgunder som den heter på inhemsk tunga. Faktiskt var det just tysk Spätburgunder som satte igång mitt vinintresse på allvar!

Denna Rheingau-pinot skiljer sig från exempelvis Künstlers viner vilka är väldigt saftiga och mjukt pälsiga. Här är det mer som jag vant mig att tyska viner ska vara med en nästan gränslös blommighet i såväl doft som smak. Redan halvvägs in i munnen inser man att det här är något helt annat än det vanliga.

I grunden är den mer amerikansk än fransk med en stor och rund fruktighet som direkt slår över till en blomsterbutik bland rosor och tulpaner. Det gör vinet svårare än det borde eftersom blomkaraktären döljer fruktigheten och allt annat därunder. Dessutom är det alkoholstark. 

Ingen kommer lämnas oberörd av ett glas 96926 och den stora frågan är till vad passar det? Pimpelvin? För smakrikt. Kallskuret eller sallad? För kraftfullt. Lammfärsgryta? Fel karaktär. Påse godis? Tja – inte helt fel.

Samtidigt är det bra. Det är kvalitet. Jag blir glad av detta långt innan salongsberusningen slår till. Kyckling och fläsk är ännu inte beprövade. Men jag tror också på sushi och inte minst, färska vietnamesisk vårrullar!

Text och bild: Thomas Ytterberg 2009