Bourgogne Cuvée Margot 2006 (nr 5447) 125:-

Lättsamt och pikant

5447

En av de typiska kring-100-kronors-Bourgognerna som finns hos de flesta välsorterade systembolag runt om i landet. Fullt okey kvalitet med en simpel syrlighet och lite anonym fruktig kryddighet. Fungerar bra till kallskuret och som sällskapsdryck. 

Fast har du fått upp ögonen för en riktigt adelsmärkt burgundisk skönhet är det här mest en blek kopia jämfört vad som faktiskt finns där ute. Vinet hör ändå till en av de bättre i sin prisklass, men vi vet också att några guldtior extra ger något som doftar och smakar av den äkta varan. Till exempel Rully.

För mig som är ny på detta så var Bourgogne Cuvée Margot 2005 något av en tidig ögonöppnare. Idag med bättre tungrullande erfarenhet är detta mest blekt och blaskigt. Lägg hellre strax över hundringen på en Pinot Noir från Nya Zeeland eller USA. Det är så mycket mer prisvärt än de här billiga och lätt begagnade trosorna.

Om du nu inte gillar billiga och lätt begagnade trosor förstås. De har sin tjusning de med. Trots allt finns det lite spets och väldoftande sköljmedel här. Men glöm allt vad adelsdamer heter. Serveras väl kylt. Funkar till fisk.

Hösten 2008

Text och bild: Thomas Ytterberg 2009