Saintsbury Carneros Pinot Noir 2006 (nr 96390) 13,5% 299:-


Oväntat lugn och balanserad amerikanare. Helt klart mer klassiskt burgundisk än amerikansk tillskruvad och det anser jag det vara vinets starkaste sida.

En angenäm kärvhet rundar av en mjukt och nästan ansprökslöst intryck. Låter man vinet skölja över gom och tunga avslöjas det balanserade intrycket av många Pinot Noir-typiska sensationer. Balansen handlar om hur pepprigheten, bärigheten och det kärva vare sig tar ut varandra eller på något sätt förstärker en smak i någon riktning.

Det fungerar till det mesta i matväg skulle jag säga. Bara det inte är för kraftigt, blodigt eller smakrikt. Helt klart ett elegant vin som många gånger slår fransyskorna själva när det kommer just den burgundiska urkaraktären. Mycket bra och rekommenderas om man är beredd att ta priset.

Först blev otroligt imponerad av pris/prestanda! Jag minns att jag plockade Saintsbury Garnet Pinot Noir (nr 23051), 169:- ur hyllan. När jag väl köpte 96390 några dagar senare i syfte att jämföra insåg jag att jag i själva verket hade två 96390 (Carneros). Inte undra på att jag otroligt imponerad! En titt på kvittot och svaret är att någon hade ställt flaskan fel. 

Nu lägget jag undan denna och letar efter den billigare varianten igen!

Vintern 2009

Text och bild: Thomas Ytterberg 2009