De Bortoli Reserve Release Pinot Noir 2005 (nr 74823) 13% 369:-


Australiensare från beställningssortimentet som enligt producenterna själva bör drickas ungt. Mycket möjligt, själv försöker jag finna ett sätt att beskriva det här vinet som ligger farligt nära den typiska halvdyra nya världen-pinoternas fruktbombskavalkader. 

Och svaret ligger närmast i att detta är både en fruktbomb, en rätt anonym sådan, men att det här också existerar en pockande, intressant och svårgreppad elegans. Det andas lite av svåruppnådda bourgogniska skönheter. Något som också kräver lite luftning för att framträda.

Doften är typiskt nya världenfruktig av den lite mildare karaktären med en hyfsat alkoholtung botten och pepprighet. Pepparn dras sig undan vid luftning och då träder också en kärv och körsbärsliknande pinotkaraktär fram. 

Så ja, det är rätt bra och vinet lyckas para ihop australiensisk rosig fruktvärme med bourgognisk skärpa. Synd bara att det först på sista glaset och på den tredje sessionen som det blev uppenbart vad nummer 74823 kan ge. Fungerar annars bäst med lite smakrikare och robustare rätter. Ugnsstekta rotfrukter och sådant där.

Kanske köper igen och tänker på att lufta ordentligt nästa gång!

Vintern 2009

Text och bild: Thomas Ytterberg 2009