Corton Grand Cru Clos des Maréchaudes 2004 (nr 97533) 13% 319:-


Grand Cru på rea, kan det vara något? Systemet har sänkt priset från 399 till 319 kronor och flaskor finns pö om pö ute i landet. Även innan prissänkning är detta en ”billig” Grand Cru och med all säkerhet långt ifrån den bästa bourgognen som finns.

Doften är inte särskilt angenäm med klang av terpentin och kanske en gnutta stall och parallellt med hästsvetten även lite doft av en frisk höstdagmorgon. Smaken är också först en smula spritig. Men sedan kommer attacken och den men kärva ändå så eleganta tungkrullningen. Precis skarp för att sätta smaklökarna i dallring och precis så mild så att det går att dricka utan att kräva tilltugg. Nog är det allt den äkta varan och vi är inne på slottet!

Det är väldigt typiskt Bourgogne med sin slanka kropp och samtidigt vassa karaktär. Fast det är hela tiden på rätt sida om slottsmuren och tja, det är då knappast den godaste av bourgogner. Fruktigheten är här mer förnimbar är smakbar. Men återigen: det är helt rätt och för 319 pix helt klart något som låter sig spontanöppnas om så bara för att visa skillnaden mellan Bourgogne och Bourgogne. Ska passa på och köpa fler.

Mat? Det blev en del försök med allt från choklad, nötter och tråkiga jordgubbar till fullt fungerande fläskkotletter med Ajvar-röra. Men kanske bäst av dem alla? Bullens Pilsnerkorv!

Vintern 2009

Text och bild: Thomas Ytterberg 2009