Vosne-Romanée 2006 (nr 96881) 13% 299:-


Från Joseph Drouhin var detta en rejäl överraskning. Ungt och friskt med en härligt syrlig ton av röda vinbär och lingon. Fast ändå med ett distinkt bett som verkligen säger att detta inte är ett vin att helt räkna ut bland enkla nättgäster.

Smaken och doften är direkt bärig utan att bli saftig eller sockrad samtidigt som den är inlindad i viss alkolholstyrka och pepprighet. I munnen försvinner den första attacken och ersätts av en lite angenäm kärvighet. Men inte så pass att man känner att man måste välja mat efter vinet utan det här fungerar som sällskapsdryck bara du har lite passande tilltugg. Samtidigt som det fungerar med en god portion mat. Jag blir faktiskt riktigt sugen på att testa detta igen på något mer robust som en bit ryggbiff eller liknande.

En utmärkt bourgogne som kan exemplifiera de lite bättre kvaliteterna. Visst, du kliver inte alls in i de finaste salongerna, inga adelsdamer att kuckilura med utan det blir till att hångla upp en vacker kammarjungfru istället. Och hon viskar i ditt öra precis vad du vill höra. Och det är väl det som är svagheten: inställsamt och lite anonymt. Men ändå så funktionellt! Kan mycket väl öppnas ännu mer efter ett tag. En flaska köpt och ska sparas, men jag lär nog köpa fler ändå!

Senhösten 2008

Text och bild: Thomas Ytterberg 2009