Melville Estate Pinot Noir 2006 (nr 96306) 15% 319:-

Komplexa klusterbomber

melville_estate_PN_2006

Lite bitig Amerikanare med smakrik, mörk och alkoholdriven karaktär vilket inte är så konstigt med 15% styrka. Tungrullning och doft grundar sig i bär som hallon och jordgubb och en blommig avrundning. Har väldigt svårt att avgöra om det är ingefära eller pelargon eller både och. Men en sak finns där som jag blev tvungen att surfa fram (skäms!) och det är te. Den milda men samtidigt bittra karaktären av te!

Vinet kräver mat för att fungera och där kommer det fram med lättare kombinationer av normalt tung mat. Ryggbiff och sparris var utmärkt. Sallad och kallskuret skar sig i eftersmaken. Grillchips fungerade oväntat bra. Ska definitivt serveras kyld!

Det är inte mycket till elegans eller finess av det vi får från Bourgogne eller för den delen Nya Zeeland utan här det amerikanska klusterbomber som smäller loss ordentligt åt alla håll och kanter i munnen. Men det är i alla fall en komplexitet som väcker nyfikenheten.

På sitt sätt är det bra - detta är definitivt ett kvalitetsvin ifall du nu skulle undra. På ett annat sätt är det inte alls värt över 300 spänn.

Text och bild: Thomas Ytterberg 2009