Gevrey-Chambertin Sylvie Esmonin 2005 (nr 89492) 13% 318:-


Mumsig Bourgogne av ett slag som är elegant men oväntat inställsamt när det kommer till bärighet. Hittades på Nortullsgatans system och tillhör beställningssortimentet. Alltså någon drönare som beställt vinet i butik men aldrig hämtat ut det.

Etiketten är inte särskilt burgundisk utan kunde lika gärna komma från en gatusmart kalifornienodlare. Här finns också en liten annan karaktär än de strama och stroppiga burgunderna, fast utan att falla i den saftsoppafälla som kan utmärka engelskpråkiga Pinot Noirer.

Bärigt, fylligt och med en härlig, men inte allt för påtaglig, kärvhet går det hem med de flesta maträttet som inte är för starka i karaktären. Går att pimpla fritt bara du har ett milt tilltugg som ost eller rostade nötter. Kärvheten är annars den bestående eftersmaken och är väl det som håller mig från att helt jubla av glädje från vad som skulle kunna vara extatiskt dallrande smaklökar.

Elegent men inte ett dugg adligt skulle man också kunna beskriva vinet. Modernt snarare än gammal tradition. Den bäriga attacken av söta vindruvor, körsbär och vinbär är väldigt påtaglig. Vore jag rik köper jag denna igen. Men spar det då till en sommarkväll.

Vintern 2009

Text och bild: Thomas Ytterberg 2009