Jaffelin Mercurey 2006 (nr 6268) 13% 149:-


Côte Chalonnaise är ett av de södra områdena i Bourgogne och ligger inte i det mer kända (och dyrare) Côte d’Or. Mercurey är en kommun där Systembolaget tidigare lyckats plocka hem prisvärda viner och detta följer samma mönster. En riktigt bra Bourgogne för pengarna och långt mer prisvärt än övriga standardsortimentet.

Vinet är syrligt på rätt sida av gränsen till surt tack vare en trevlig kärvhet och en pickig kryddighet. Det är inte direkt bärigt men körsbären finns där inlindande i smakerna. En hel del att utforska med andra ord och hela intrycket är att det finns klass i den här flaskan. Med tanke på priset är det förträffligt och man blir alltid lika glad av att få sin Bourgognelängtan uppfylld!

Inte alls krävande på vare sig mat eller tilltugg och det fungerar lika bra i rumstemperatur som något kylt. Fungerade lika bra med biff som med sallad och jag är heller inte främmande för exempelvis panerad lax. Svagheten är möjligen doften som är frisk men också något stickande tuschpennig. Men doften blir en del av den sirliga karaktären när vinet sköljer över tungan. 

Rekommenderas för den som söker en slank och pirrig bourgogne utan att riskera ruineras. Verkar dessutom finnas i en god mängd exemplar denna gång!

Text och bild: Thomas Ytterberg 2009