Corton Grand Cru 2004 (nr 97640) 13% 295:-


2004 har dåligt rykte för Bourgogner och räknas som ett ”grönt år” där bärighet, frukt och fyllnad tar ett kliv bakåt och istället ger oss lite vattniga och vassa viner. Viner som från början är instängda och omoget syrlig i karaktären. Detta är den andra 2004:n jag prövar, båda från Corton, och denna är både enklare och svårare.

Enklare för att kroppen och doften för tankarna till smultron och björnbär. Allt gömt där någonstans bakom en kryddig syrlighet. Svårare därför att sensationen är så flyktig. Smakerna är inte lätta att sätta fingret på och vinet är självutplånande vasst ifall du har för smakrik mat som tar udden av den milda fruktigheten. Risken finns att det endast blir bitter sensation kvar på tungan.

Samtidigt är detta en Grand Cru med elegans och finess. Du tar dig in i högborgen och känner att blodet blir blåare. Synd bara att den gestalt du möter är slottets kyska faster.

Helt klart ett vin som behöver vänta och förhoppningsvis mogna i flaskan. Nedsatt pris, Grand Cru och en smakpotential. Kan vara värd att köpa och spara. Det kanske är fantastiskt gott lagom till 20-talet!

Nedsatt i pris från 369:-

Text och bild: Thomas Ytterberg 2009