Bourgogne Hautes Côtes de Nuits Les Dames de Vergy 2007 (nr 5460) 12,5% 119:-

”Den med långa namnet”

Långt namn på ett vin som är kort i smaken. Detta var en av första Bourgognerna jag prövade och mycket som en följd av att det finns på rätt många ställen inklusive i det krassa utbudet i Solnas lilla Systembolag. Jag minns det som något som jag aldrig kunde definiera eller sätta fingret på. Nu vet jag varför.

Direkt ur flaskan i glaset är det pikant pepprigt, doftar lite utedass och har en örtkryddig karaktär. Men också lite anonymt. Mer karaktär än vad det finns smaker så att säga. Efter lite luftning öppnar sig vinet ordentligt.

Kryddorna finns där med en ton av mer bittra örterna. Smaken är ganska kort och det finns en mild strävhet som gör att det fungerar med mat men heller inte så mycket att det faller bort som sällskapsvin. Den peppriga attacken försvinner och det blir finns helt klart en karaktär av bourgognes bättre bananer. Just det - karaktär mer än smak. Inga körsbär eller hallon eller så, vilket förklarar min inledande förvirring.

Kan mycket väl tänka mig att köpa denna igen. Jag ser det som en starkare med klumpigare version av Rully. Och precis som med Rully blir jag sugen på stekt fisk. 

Vintern 2009

Text och bild: Thomas Ytterberg 2009