Beaune du Château Premier Cru 2006 (nr 5411) 13% 209:-

Bourgogne i standardsortimentet som finns lite här och var ute i landet. Förhållandevis normalt pris för vad som är en rätt svårfångad liten historia. Producenten Bouchard Père & Fils gör även vindrutetorkarvätskan La Vignée (5421) och detta är klart bättre men långt ifrån någon självklar representant för bourgognes bästa. Trots Premier Cru-gårdar och allt.

Kryddig och smakrikt på ett lite blommigt och pelargonaktigt sätt behöver det en del luft innan det landar på tungan. Då kommer den rätta nivån av kärvhet kombinerat med en hel del fruktighet av den röda sorten som hallon, jordgubbar och vinbär. Syrligt och pepprigt på samma gång med lång eftersmak. Utan luftning så är det mest just detta, alltså syrlig och pepprig där karaktären håller sig borta.

Och det är väl det som är problemet i första hand. Det finns något större dolt under den här instängda kroppen och detta är antagligen något du behöver ge tid och vänta med några år. Så det är kanske precis vad som behövs. Köp nu. Drick om tidigast två år.

Dracks februari 2009 med fläskkotletter och sallad med ost dagen efter


Text och bild: Thomas Ytterberg 2009