Beaujolais-Villages 2007 (nr 5003), 12,5%, 73:-

Kräver sin språkkurs

Ifall jag har svårt att stava till Bordeaux så har jag ännu svårare med Beaujolais. För att inte snacka om hur det ska uttalas. Efter mycket övning har jag förstått att det är som att uttala ”bousch oh-lää” med en lätt västsvensk klang ungefär. Ett ännu enklare sätt är att tänka ”usch och blä” så är du hemma!

För det var just usch och blä som vinet smakade då jag, trots kronkapsyl, lyckats få något som både doftade och smakade avslagen champagne. Ni vet klockan 02.30 in på det nya året då man tar fel glas till munnen. Jag lyckades motvilligt få i mig ett glas innan jag insåg hur fel detta är och därefter rapade jag som besatt i flera timmar. Svullo testar vin ungefär.

Reklamation alltså och en normalsmakande 5003:a är väl ett rätt trist och menlöst mjukisvin. För folk som inte riktigt vågar. Lite bärigt och kryddigt i sina bästa stunder. Fast jag gillade detta för några år sedan eftersom Beaujolais:erna bröt mot de tunga rödvinerna man annars prövat. Så, ett nybörjarvin om inte annat! Lätt, snällt och inte ett dugg farligt. Tantvin.

Vintern 2009

Text och bild: Thomas Ytterberg 2009