Yellow Tail Cabernet Merlot (nr 6405) 13,5% 73:-


Ibland måste man våga sig på något helt annorlunda. Efter alla dyra, syrliga och eleganta viner för flera hundra, varför inte något riktigt enkelt som från början har alla förutsättningar mot sig?

Yellow Tail består av 70% Cabernet Sauvignon och 30% Merlot, bär systemets varningsetikett ”syltigt” och lär dessutom vara populärt i USA. Bäddat för en rejäl påse skit alltså!

Vinet, som inte är skitdåligt, är däremot väldigt märkligt och innan det fått lite luft även lite vasst på tungan. Får det luft och lugn fungerar det bättre och då kommer de fascinerande märkligheterna fram. 

Yellow Tail är som sin kork – helt i plast och det går bara inte att sätta fingret på karaktären. Det är någonting med smaken som är som ett Jenka-tuggummi. Det smakar men inte nödvändigtvis ”gott” i ordets egentliga bemärkelse. Som något Coop-tillverkat godis med 100 procent artificiell smak. Sött, sliskigt men just det – vad i hela friden smakar det?

Lite kylt fungerar det bättre och tillsammans med en annars trevlig kebabtallrik – direkt ur frigolitlådan – var det faktiskt helt rätt. Jag blev i alla fall glad och fascinerad av smaken. Dagen efter (nej, inte den dagen efter, utan påföljande kalenderdag) helt utan backup av kebab så var Yellow Tail något som utmärkt illustrerar allt som kan vara fel med rödvin. Drack något glas och hällde ut resten.

Finns på alla system. Ska du langa rödtjut till tonåringar? Här har du rätt val eftersom det passar bra ihop med kebab och godis.

Text och bild: Thomas Ytterberg 2009